torstai 25. huhtikuuta 2013

Ravintopäivitystä

Kirjoitin aiemmin raaka-aineista, joita kannattaa lisätä ruokavalioon jotta siitä saisi terveellisemmän. Ajattelin nyt kertoa missä mennään ja miten syön. Kuten myös J edellisessä postauksessa mainitsi omalta osaltaa, en itsekään ole ravintoasiantuntija, vaan kerron tässä omia tottumuksiani, en pyri kertomaan muille miten syödä. Kannattaa itse etsiä itselleen sopivin ruokavalio, niin minäkin olen tehnyt. Kokeilemalla erilaisia ruokavalioita se itselle sopivin yleensä löytyy.

Yleensä aamulla syön maustamatonta jugurttia, mustikoita, hampunsieneniä sekä pellavansiemenrouhetta. Hyvä coctail, josta saan tarpeeksi energiaa muutamaksi tunniksi. Jos kyseessä on treenipäivä, lähden juoksemaan noin tunti aamupalan jälkeen.


Heti treenin jälkeen olen juonut palautusjuomaa (gatorade) sekä vettä ja noin tunnin päästä treenistä pyrin syömään lounaan, jossa on tarpeeksi hiilihydraatteja täyttämään glykogeenivarastoni (elimistö käyttää glykogeenejä suorituksen käyttövoimana.. kirjoittelin tästä lisää alempana) ja lisäksi proteiinia sopivassa suhteessa. Yleensä yritän syödä myös vihanneksia tai salaattia. Jos en treenaa kyseisenä päivänä, syön yleensä lounaan ilman hiilareita tai ainakin vähähiilarisena.


Jos syön lounaan aikaisin saatan syödä jotain pientä ennen illallista, esimerkiksi maapähkinävoita. Nyt kun sain ostettua mansikkahilloa, menee maapähkinävoi alas voileivällä. ;)


Illalliseksi teen yleensä lihaa: kanaa, nautaa tai possua. Lisäksi vihanneksia, suosin uunivihanneksia: porkkanaa, bataattia, punajuurta ja perunaa. Tosin perunan voi jättää pois, jos ei halua sen hiilareita. Joskus teen pelkän salaatin lihan seuraksi, tai parsakaalia ym vihannesta. Useimmiten jos olen syönyt hiilareita lounaalla, koitan välttää niitä illallisella ja toisinpäin. J:n mainitsemaa oliiviöljyä suosin myös itse illallisella salaatinkastikkeena!


Muuta en sitten yleensä enää illalla syö. Koska syömme illallisen vasta seitsemän jälkeen illalla, ei minulla tule nälkä ennen nukkumaanmenoa. 


Perusperiaatteena yritän pitää ruokavalioni tasapainoisena, en syö liikaa hiilihydraatteja, mutta tarpeeksi jotta glykogeenivarastoni pysyy täytenä ja jaksan juosta. Luin googlen ihmeellisestä maailmasta, että elimistön hiilihydraatit käytetään osin suoraan energiankulutukseen, loppuosa varastoituu glykogeenina lihaksiin ja maksaan. Tämä varastoissa oleva glykogeeni tulee käyttöön keski- ja kovatehoisessa treenissä energianlähteenä. Edelleen, en ole asiantuntija glykogeeneissä, hiilihydraateissa tai ravinnossa yleensä, tämä on vain itselleni toimiva ruokavalio. Mitä enemmän aerobista liikuntaa päivässä harrastan, sitä enemmän hiilihydraatteja syön. Simple. :)

Niin, ja kerran viikossa tietysti herkkupäivä, jolloin en mieti mitä syön ja milloin. Nam nam!

-A-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti