lauantai 16. helmikuuta 2013

Tervettä syötävää

Olen tässä tosiaan saanut ruokavaliotani jo siihen suuntaan, että se rupeaa tuntumaan ja näyttämään terveellisemmältä kuin ennen. Ajattelinkin listata tähän muutamia hyviä ruoka-aineita, joilla saa helposti sitä ruokavaliotaan parannettua.
 
Parsakaali: Superterveellinen!! A- ja C-vitamiineja, kaliumia, rautaa sekä ravintokuituja. Myös proteiininlähde! Kannattaa muuten hyödyntää koko parsakaali varsineen päivineen, tämän opin itse vasta noin puoli vuotta sitten anopiltani. Varsi tosin kannattaa kuoria, sillä kuori on hyvin puinen.
 
Punainen paprika: C-vitamiinipommi! Lukemani mukaan sisältää huimasti enemmän C-vitamiinia kuin sitrushedelmät.
 
Tomaatti: Sisältää myöskin C-vitamiinia mutta myös foolihappoa ja lykopeeniä. Lykopeeni on yhdiste jonka on todettu ehkäisevän sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä. Joten ei mikään turha tuote. Luin myös, että lämmitetty tomaatti sisältää enemmän lykopeeniä kuin kypsentämätön.. totta vai tarua?!
 
Avokado: Sisältää hyviä rasvoja (kertatyydyttymätön rasva), jotka alentavat huonoa kolesterolia elimistössä. Lisäksi siinä on myös proteiinia sekä ravintokuituja. Plus, superhyvänmakuinen (no tää on tietysti makukysymys)!!!
 
Pinaatti: Sisältää runsaasti antioksidantteja, mutta ei rautaa sen enempää kuin muutkaan vihreät vihannekset. Lukemani mukaan pinaatti itseasiassa sisältää myrkyllistä oksaalihappoa joka sitoo kalsiumia ja näin ehkäisee raudan imeytymistä. Terveysvaikutuksia sillä on kuitenkin siinä määrin, että suosin sen käyttöä. Ei kuitenkaan kannata syödä pinaattia ihan joka päivä!
 
Oliiviöljy: Suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta sekä sisältää samoja hyviä rasvoja kuin avokado. Loistava ruoanlaitossa niin paistamisessa kuin salaattikastikkeena!
 
Pavut: Paljon kuituja sekä proteiinia! Lisäksi B- ja E-vitamiinia, rautaa, kaliumia sekä kalsiumia. Suosittelen kaikkia papuja ruoanlaitossa sekä myös lisäkkeenä.
 
Pähkinät: Sisältää hyviä rasvoja ja proteiinia. Loistava välipalana tai iltanaposteluun (kohtuuden rajoissa)!!
 
Porkkana: Paljon betakaroteenia, kuituja sekä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Luin jostain, että luomuporkkanassa olisi "perusporkkanaa" paremmin ravintoarvoja, joten jos niitä on saatavana niin suosi sitä!
 
Tässä muutamia itse hyväksi havaitsemiani tuotteita, joilla ruokavalio ja olo paranevat huimasti! Näiden lisäksi suosin myös tottakai peruskamaa, kuten salaatteja ja hedelmiä.

-A-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti